Het Europees Hof van Justitie doet woensdag uitspraak over de omstreden woekerpolissen van Nationale-Nederlanden. Claimclubs verwachten daar veel van, want de door Nationale-Nederlanden aangespannen zaak kan zich faliekant tegen Nederlandse verzekeraars keren.

De Nederlandse woekerpolisaffaire wordt woensdag getoetst bij de Europese rechter. Het hof in Luxemburg oordeelt over de vraag of verzekeraar Nationale-Nederlanden voldoende informatie gaf bij het afsluiten van een verzekering en heeft gehandeld volgens de Europese regels voor levensverzekeringen.

De zaak draait om een klacht van een Nederlander die stelt dat Nationale-Nederlanden hem te weinig informatie heeft gegeven bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogenoemde woekerpolis. Nationale-Nederlanden stelt dat het voldaan heeft aan alle regels, maar de klager meent dat er in Nederland ook zoiets is als goed fatsoen en zorgplicht.

Door de zaak aan de Europese rechter voor te leggen, hoopte Nationale-Nederlanden dat de Europese rechter zou oordelen dat ‘nationale wetgeving’ geen extra eisen mag stellen aan verzekeraars, bovenop de wetgeving die in Europees verband is afgesproken. Het beroep op zaken als de zorgplicht zou daarmee ondergraven worden. Met zo’n Europese uitspraak zouden klagers in de woekerspolisaffaire het zeer lastig krijgen om hun gelijk te halen en compensatie te krijgen.

Europees Hof en de woekerpolis: kosten vooraf melden?

Maar de strategie van Nationale-Nederlanden lijkt zich tegen de verzekeraar zelf te keren. Want afgelopen jaar stelde een belangrijke adviseur aan het EU-hof de klager in het gelijk: Nationale Nederlanden had volgens de advocaat-generaal op basis van Europees recht simpelweg vooraf moeten melden welke kosten er precies zouden worden ingehouden bij beleggingsverzekeringen.

Deze insteek is een enorme klap in het gezicht van verzekeraars en zou gedupeerden van woekerpolissen een ijzersterk juridisch argument geven om volop compensatie te eisen. Miljardenschades liggen dan op de loer voor de verzekeraars die woekerpolissen hebben verkocht.

Vaak nemen Europese rechters het advies van de advocaat-generaal over in hun oordeel, maar het is afwachten of de Europese rechters in Luxemburg dat woensdag ook doen. En mochten de rechters het advies van de advocaat-generaal overnemen, dan is de woekerpolisaffaire nog steeds geen gesloten boek. Want Nederlandse rechters zullen nadere invulling moeten geven aan de Europese uitspraak en jarenlange claimprocedures liggen nog steeds in het verschiet.

Woekerpolisaffaire: claimcircus gaat door

Vraag is vooral of er schot komt in een overkoepelende aanpak van de woekerpolisaffaire. Medio april sloot minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zich aan bij een rapport van een onafhankelijke verzekeringscommissie. Daarin werd gesteld dat de diversiteit bij woekerpolissen zo groot is, dat het ondoenlijk is om een voor alle partijen bindende compensatieregeling te treffen.

Om de affaire voor verzekeraars beheersbaar te houden stelde de Commissie Verzekeraars voor te kijken of individuele verzekeraars claimrisico’s kunnen herverzekeren bij internationale verzekeraars. “Een bemoedigend signaal is dat de Commissie sterke indicaties heeft dat het nog bestaande risico op toekomstige claims op de internationale markt te verzekeren valt en dat de lasten van een dergelijke herverzekering voor de sector te dragen zijn”, zo meldde het rapport.

Claimclubs zagen echter een groot nadeel in deze oplossing. Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces reageerde bijvoorbeeld sterk afwijzend: “Een internationale verzekeraar die het claimrisico op zich neemt, wil er alles aan doen om niet te hoeven uitbetalen. Het gevolg van verzekeren van claimrisico's  is dat er nog vele jaren doorgeprocedeerd moet worden tot aan de Hoge Raad en terug. Dit betekent dat iedere vroegtijdige oplossing of schikking voor het woekerpolisdossier van de baan is. Met alle naamschade en dalende verkoopcijfers voor verzekeraars als gevolg.”

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl